Danmarkshistorie fortalt som i gamle dage

Videoerne på denne side er en moderne udgave af en gammel tradition for mundtlig historiefortælling i danske skoler, der især fik vind i sejlene med friskolebevægelsen i anden halvdel af 1800-tallet.
Lærerne i gamle dage (før den nye skolelov i 1958) kunne fortælle danmarkshistorien uden bog og lige ud af hovedet. De huskede navnene på kongerne, årstallene, krigene og alle de mange vigtige begivenheder som var en del af historien. De kunne fortælle spændende historier om, hvordan Danmark opstod som land fra de allertidligste tider og op til nutiden. I dag er det svært at forstå, hvordan de bar sig ad med at huske alle de mange detaljer, fordi vi er så vandt til at alt er skrevet ned og kan findes i en bog eller på nettet. Noget af det lærte de udenad men det meste kom bare helt af sig selv, når de gik i gang med at fortælle historien. Og historierne gik lige ind børnenes fantasi og mange gange oplevede børnene, at de befandt sig lige der og dengang historien foregik. De kunne forestille sig, at de selv var Tordenskjold eller at de var med i Finderup Lade den nat Kong Erik Klipping blev dræbt.
Når læreren havde fortalt historien løb børnene tit ud og legede alt det som de havde hørt i frikvarterene eller efter skoletid.
Det forunderlige er at de aldrig glemte de historier igen, som de fik fortalt på den måde.
Historiefortælling findes stadig i mange danske friskoler og det er på vej tilbage i den nye folkeskole, hvor flere og flere lærere tager den gamle fortællekunst op igen. Vi tilbyder gerne foredrag og kurser om historiefortælling for lærere, forældre og bedsteforældre.
Historiefortællerne på denne side kommer gerne ud og fortæller disse og mange andre historier på jeres skole. Læs mere om dem her,
Jens Peter Madsen, www.jenspetermadsen.dk & Bent Hansen, www.fabulatoriet.dk
Vi kan også give jer navne på andre historiefortællere som kan komme ud og fortæller for jeres klasse eller på jeres skole.Skriv her

Fortælleren Bent Hansen giver sin egen historie om Peter Wessel, alias Tordenskjold, som blev en dansk søhelt i krigen mod svenskerne i starten af 1700-tallet. Bent Hansen fortæller historien om dengang Tordenskjold erobrede den svenske fæstning Marstrand med stort mod, med list og med kun 200 danske soldater.
Dato07-09-2014
TitelTordenskjold
NoteFortælleren Bent Hansen giver sin egen historie om Peter Wessel, alias Tordenskjold, som blev en dansk søhelt i krigen mod svenskerne i starten af 1700-tallet. Bent Hansen fortæller historien om dengang Tordenskjold erobrede den svenske fæstning Marstrand med stort mod, med list og med kun 200 danske soldater.
Tagsdanmarkshistorie, historiefortælling, fortæller, skole
KildeFortæller Bent Hansen
Fortælleren Jens Peter Madsen fortæller sin egen historie om Niels på 12 år, som blev øjenvidne til mordet på Kong Erik Klipping den 22. november 1286 i landsbyen Finnerup ved Viborg.
Dato07-09-2014
TitelMordet i Finnerup Lade, del 1
NoteFortælleren Jens Peter Madsen fortæller sin egen historie om Niels på 12 år, som blev øjenvidne til mordet på Kong Erik Klipping den 22. november 1286 i landsbyen Finnerup ved Viborg.
Tagsdanmarkshistorie, historiefortælling, fortæller. skole
KildeJens Peter Madsen
Fortælleren Jens Peter Madsen med sin egen fortolkning af historien om mordet I Finnerup Lade, den 22. november 1286
Dato07-09-2014
TitelMordet i Finnerup Lade, del 2
NoteFortælleren Jens Peter Madsen med sin egen fortolkning af historien om mordet I Finnerup Lade, den 22. november 1286
Tagshistoriefortælling, fortællekunst, video, storytelling, historiefaget, historiundervisning, danmarkshistorie
KildeJens Peter Madsen
Fortælleren Jens Peter Madsen med historien om sin barndoms lærer som kunne fortælle danmarkshistorie, bibelhistorie, nordiske sagn og andre spændende historie lige ud af hovedet og uden bog.
Dato07-09-2014
TitelLærer Jørgensens Danmarkshistorie
NoteFortælleren Jens Peter Madsen med historien om sin barndoms lærer som kunne fortælle danmarkshistorie, bibelhistorie, nordiske sagn og andre spændende historie lige ud af hovedet og uden bog.
Tagsdanmarkshistorie, historiefortælling, fortæller, skole, historiefaget, historie undervisning,
KildeJens Peter Madsen